Päävalmentaja Perttu Kytöhongan kommentit miesten kaudesta

Päävalmentaja Perttu Kytöhongan kommentit miesten kaudesta

Päävalmentaja Perttu Kytöhonka, miesten kausi päättyi puolivälieriin ja voinee varmaan sanoa ihan suoraan, että se oli pettymys?

-Tulos oli pettymys. Meillä on täällä sen suhteen erilaiset standardit. Oltiin turhan epätasaisia tässä kauden aikana eikä missään vaiheessa ihan saatu sellaista positiivista kierrettä aikaan. Toisaalta henkilökohtaisesti osasin odottaa tällaista epätasaisuutta, sillä muutokset joukkueessa oli suuria ja toisin kuin muutaman viime kauden aikana, nyt piti kentällisiä etsiä aika pitkään.

Kauteen mahtui myös onnistumisia. Saatiin tuotua uusia kasvoja selkeisiin rooleihin ja se tietenkin on auttanut uuden rakentamista. Lisäksi vaikka pelitapavalinta oli keväällä enemmän sitä “vanhaa” Tepsiä, ei ne vähän itsepäisestikin treenatut asiat mihinkään häviä. Moni pelillinen kehitystyöstö on ylikautinen prosessi ja jos muuta luulee, ei ihan ymmärrä mitä kaikkea niihin liittyy.

Kauden päättymistä on nyt sulateltu hetki, onko syitä löytynyt?

-Niitä on varmasti paljon. Istutaan tässä parin viikon päästä vielä valmennuksen kanssa alas ja perataan hommaa kun tullut pientä etäisyyttä.

Jos miettii puolivälieräsarjaa, meillä oli yhtä lukuunottamatta tiukat pelit Inkkareita vastaan runkosarjassa ja sitä ne oli puolivälierissäkin. Tiesimme, että marginaalit ovat tosi pienet meidän välillä. Fakta on, että meitä ei auttanut se, että Lauri Stenfors ja Janne Hoikkanen pelasivat vain ensimmäisen matsin. Se hajotti hyvin toimineen ykköskentän ja meni vähän ykköskentän etsimiseksi tuossa puolivälierien aikana. Tämä ei ole tietenkään ideaalia, mutta osa urheilua. Samaan hengenvetoon voi todeta, että ei kauden aikana saatu rakennettua omaa pakettiamme siihen, että oltaisiin sattumien yläpuolella tai ne marginaalit olisivat isommat. Siihen tietenkin tulisi aina päästä.

Jos mennään ihan pelillisiin juttuihin, niitä perataan tosiaan valmennuksen kanssa yhdessä enemmän. Mutta, puolustettiin varsin hyvin viisikkona organisoituja hyökkäyksiä. Se mahdollisti kyllä voittamisen. Toisaalta sitten hyökkäyspeli jäi piippuun. Ei tuotettu riittävästi maalipaikkoja ja annettiin Indiansille liikaa hyviä kääntöpaikkoja. Ei löydetty sopivaa tasapainoa hyökkäyspelissämme maalinteko- ja maalinestopelille. Lisäksi erikoistilanteet oli alivoimaa lukuunottamatta sanalla sanoen alta arvostelun tällä kaudella. Pienten marginaalien peleissä ne pitäisi olla mintissä. Tässä ei minun johdollani onnistuttu.

Jos katsotaan kautta kokonaisuudessaan, niin alla olevat voitettiin odotetusti, mutta kärkijoukkueita vastaan oli vaikeuksia. Miksi?

-Kärkijoukkueet olivat parempia. Oma perustasomme riitti yhtä LASB-peliä lukuunottamatta hyvin sijojen 8.-12. joukkueita vastaan, mutta kärkijengejä vastaan se ei riittänyt. Toki tämä saldo parani loppua kohden.

Alla olevia joukkueita vastaan saatu tulos ei ole oikea mittari meille, vaikka toki nekin pinnat täytyy hoitaa. Ei voi sanoa, että ollaan tyytyväisiä niiden otteluiden tuloksiin, se on perusasia Turun Palloseurassa.

TPS:n vahvuus on ollut tiiviissä puolustuksessa ja tälläkin kaudella tuli kolmanneksi vähiten päästettyjä maaleja. Hyökkäyspäässä taas oli isoja saappaita täytettävänä. Toimiko puolustus odotetusti ja mitä ajatuksia maalinteko jätti?

-Tavallaan puolustus toimi, mutta peliä pitää aina katsoa kokonaisuutena. Jos puolustuspeli toimii, mutta hyökkäyspeli ei, sitten peli ei toimi. Silloin ei löydetty sopivaa tasapainoa. Tehtiin varsinkin syyskaudella tosi paljon maaleja sijojen 8.-12. jengejä vastaan. Vaikka on mukava painaa kaksinumeroiset tauluun, niistä ei tule silti yhtään enempää pisteitä jengille. Maalimäärä hämää, ei kyetty tuottamaan eikä tekemään riittävästi maaleja kärkipään joukkueita vastaan.

Ilmoitit kauden viimeisen ottelun jälkeen, ettet jatka päävalmentajana. Ensinnäkin kiitos kuluneesta kaudesta. Jos siitä huolimatta katsotaan tulevaan, niin mitä täytyy muuttua?

-Lähtökohta oli selvä, eli murroskautta elettiin ja siinä on aina monenlaista muuttujaa. Muutokset myös hieman jatkuvat, mutta nyt jo hallitummin. F-liigassa parhaiten pärjäävät ja itsestään eniten irti saavat joukkueet tuppaavat olemaan niitä, joissa se ydin tai porukka ylipäätään on pysynyt jonkin aikaa kasassa. Näin oli meillä, näin oli edellisellä mestarilla ja sitä edeltävällä. Oli pitkän aikaa selvää, että kauden 22-23 jälkeen tulee muutoksia ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että pelaajia lopettaa ja käy katsomassa ulkomaita. Se on urheilussa täysin normaalia, eikä sisällä mitään dramatiikkaa, että joukkueet kohtaavat uudelleenrakennusvaiheita. Näin on meilläkin.

TPS on edellisen menestyksensä rakentanut oman ytimen ympärille ja siihen löydettiin hienoja tyyppejä ulkopuolelta tuomaan oman tärkeän mausteensa kokonaisuuteen. Näin on jatkossakin. Tässäkin salaisuus on se, että ei ole erityistä salaisuutta. Koitetaan pitää niistä pelaajista kiinni, jotka meillä haluavat pelata ja tuodaan uusia meille sopivia tyyppejä sisään.

Mitä tässä vaiheessa voidaan kertoa tulevan kauden joukkueesta?

-Etenemme erinomaisesti aikataulussa. Joukkueella on 22 pelaajasopimusta ja valmennus valmiina ja julkaistaan lähes valmis jengi sitten uskoakseni tässä huhtikuun aikana.