Menestyvän joukkueen takana on paljon tarinoita – “Saavutettiin tämä teidän kaikkien tuella”

Menestyvän joukkueen takana on paljon tarinoita – “Saavutettiin tämä teidän kaikkien tuella”

Menestys vaatii kovaa sitoutumista. Salibandy on lajina edennyt vaiheeseen, jossa mitalipeleihin yltäminen vaatii joskus armottomaltakin tuntuvaa työntekoa kaiken muun arjen pyörittämisen ohella. TPS:n nousu Suomen mestariksi ei syntynyt ilmoittautumalla, vaan vaati paljon jokaiselta joukkueen jäseneltä. 

Aki Vilanderin haastattelun toinen osa. Ensimmäinen osa luettavissa täältä.

Päävalmentaja Aki Vilander nostaa hattua joukkueensa pelaajille ja myöntää, että pitkä kausi monine käänteineen tuntui myös omassa jaksamisessa.

“Tämä oli kaiken kaikkiaan erittäin pitkä ja raskas kausi. Ymmärrän hyvin pelaajia, koska he tekevät vielä fyysiset suoritukset kentällä ja kantavat paineita, joten nyt kuuluukin puhaltaa kovaa ulos.”

“Täytyy myös olla rehellinen ja sanoa, että hurjalta tuntui välillä meno omallakin kohdalla. Aamulla lapset päiväkotiin, työpäivä, lapset pois päiväkodista, ruuanlaittoa, valmennuspalaverit, harjoitukset, yksittäisiä pelaajapalavereja lähes jokaisen harjoituksen jälkeen ja palkinnoksi kotona odottaa iltaisin nukkuva perhe. Siihen kun lisätään hyvin viikonloppupainotteinen peliohjelma ja naisten MM-kisat kesäleireineen niin pakko myöntää, että ihan kivalta tuntuu saada kaudesta muutakin kuin osallistumisdiplomi mukaan. Juuri nyt tämä kyllä palkitsee ja kotiin iso käsi, että edelleen tälle touhulle vihreää valoa edelleen annetaan”, Vilander jakaa kiitosta niille tärkeimmille ihmisille. 

“Joka tapauksessa, kausi oli tiukka niin pelaajille kuin taustoillekin, mutta ilmapiiri oli niin hyvä ja yhtenäinen, että aina jaksoi mennä hallille painamaan hommia – positiivisuus kantaa.” 

TPS haluaa olla entistä parempi – “Työnteko ei lopu tähän”

TPS sai nyt historian kirjoihin joukkueellisen uusia Suomen mestareita. Pokaalin nostaminen on aina koko joukkueen yhteinen saavutus – Vilander myöntää kuitenkin olevansa erityisen iloinen TPS-ikonien saamasta palkinnosta. 

“Olen erityisen onnellinen pitkäaikaisten TPS-pelaajien kuten Noora Vuorelan ja Laura Rantasen menestyksestä. He ovat nähneet kaikki käänteet turkulaisessa naissalibandyssa, mutta eivät ole ikinä luovuttanut vaikka välillä ei ole mitään muuta kun vastoinkäymisiä tullut vastaan. Arvostan suuresti näitä tarinoita, joissa pelaajat sitoutuu seuraan ja ovat valmiita raatamaan eikä ole ensimmäisenä etsimässä uutta ympäristöä kun homma ei tunnukaan niin kivalta tai parhaat kaverit ei ole ympärillä. Tämänkaltaista henkeä halutaan vaalia jatkossakin ja meille pitää kyllä pelaajien motiivit pelata olla täysin tiedossa.”

TPS:n kausi päättyi parhaalla mahdollisella tavalla, mutta työ tulevan kauden eteen on jo aloitettu. 

“Nälkää kyllä jäi ja eiköhän jokainen halua näitä fiiliksiä taas kokea uudestaan. Tiedän sen myös erityisesti itse varsin hyvin, että meidän tämän kauden harjoittelun laatu jätti paljon parantamisen varaa. Kyllä tätä meidän juttua siis kehittää halutaan – olemme vasta tulossa pinnalle. Haluamme pelata aloitteellisempaa ja nopeampaa peliä – ja leveämmällä materiaalilla. Kun muistetaan, että työnteko ei lopu tähän, ollaan taas varmasti ensi kaudella parempia.”

Kiitosten aika

Suurimmat otsikot menevät aina ratkaisumaalien tekijöille ja joukkuetta valmentaville ihmisille, mutta ilman toimivia taustoja ei ole toimivaa joukkuetta. Vilander kiittelee vuolaasti mukana olleita ihmisiä – valmentajia ja vapaaehtoisia. 

”Isot kiitokset omalle valmennustiimille ja taustoille”

“Isot kiitokset menee omalle valmennustiimille ja taustoille. Välillä varmasti raskaita aikoja minun kanssani kun tehdään asioita intohimolla. Mutta, toivon kaikkien ymmärtävän, että saavutettiin tämä teidän kaikkien tuella. Iso käsi Esa Pukerolle, joka ollut synnyttämässä naisten toimintaa uudelle tasolle muutama vuosi takaperin ja raatanut pitkää päivää tämän jutun eteen. Suuret kiitokset menee vapaaehtoisille joukkueen ympärillä. Te mahdollistatte joukkueelle, että puitteet ja palvelut pelaa pelien aikana – joukkue arvostaa jokaisen panosta. Iso kiitos menee myös koko toimiston väelle siitä, että naisten edustusurheilu on nykyään koko seurassa merkityksellinen asia. Kiitos Turun Urheiluakatemialle ja Atte Juutille siitä, miten meillä on urheilijan tukitoimet kunnossa ja pelaajamme saavat harjoitella ammattimaisesti.”

“Kiitos fanit, jotka loitte kevään aikana jo pienimuotoista buumia katsomoon niin kotona kuin vieraissa – me muistamme nämä hetket ikuisesti ja toivottavasti pystyimme tarjoamaan seuraajillemme myös samanlaisia hetkiä jatkossa.”

“Lopuksi kiitos PSS, sen upea joukkue, valmennus ja taustat. Juuri teidän kanssa saimme aikaiseksi sen, että koko urheilu voitti vaikeiden koronavuosien jälkeen.”

”Kiitos PSS – juuri teidän kanssa saimme aikaiseksi sen, että urheilu voitti”

 

TPS:n naisten liigajoukkue palaa asiaan tulevan kauden joukkueen uutisten merkeissä toukokuun puolivälissä. 

Kuvat: Jarmo Koskela