Henkilökuvassa: Milla Nordlund

Henkilökuvassa: Milla Nordlund

26. joulukuuta vuonna -97 syntynyt Milla Nordlund kävelee Kupittaalla sijaitsevasta TPS:n kotihallin uumenista kohti hallin aulaa. Leveä hymy kasvoillaan hän on valmistautumassa illan harjoituksiin ja miksi ei olisi hymy herkässä, kun peli kulkee ja oma nimi on F-Liigan maalipörssin kärjessä. Nuoresta iästä huolimatta Nordlund kuuluu TPS:n tähtipelaajiin ja on esiintynyt useasti myös Suomen maajoukkueessa. Mutta mistä kaikki on saanut alkunsa?

Ennen Tepsiä Maskussa pelannut Nordlund aloitti salibandyn kuusivuotiaana pikkuveljensä perässä ja vaikka nuoruudessa Milla on kokeillut muitakin lajeja niin salibandy on ollut aina silti lähimpänä sydäntä.

“Kyllä se oli aina ykköslaji, olen pelannut jalkapalloa, ringetteä, lentopalloa ja mitä kaikkea tässä on oikein tullutkaan pelattua aktiivisesti, mutta salibandy ollut ihan niitä ensimmäisiä lajeja ja nyt viimeinen”, kertoo Nordlund.

“Meillä oli siinä pihapiirissä sellainen salibandyporukka ja tietenkin pikkuveljen kanssa tuli paljon pelattua kaikennäköistä. Aika nopeasti se muovautui siihen, että oli kaikki naapuruston muksut samoissa harrastuksissa ja sitä kautta se sitten lähti”, Nordlund jatkaa.

Täysipäiväisesti päiväkodissa töitä tekevälle ja sosionomiksi AMK:ssa opiskelevalle Millalle ei salibandytähteys ollut nuorempana se ykköshaave, mutta kun mahdollisuudet menestykseen saapui niin se ajatus muuttui.

“Salibandy oli kivaa ja sitä pelattiin, sitten vasta noin B-ikäisenä alkoi tulemaan sellaisia ajatuksia että tästähän voi tulla jotain. Siinä kohtaa alkoi ajattelemaan, että haluaa tähdätä pidemmälle”.

Nopeasti Millan taidot huomattiin ja vuonna 2014 marraskuussa hän puki jo ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkuepaidan päälleen. TPS:n väreissä Milla pääsi nostamaan Suomen Cupin pystiä vuonna 2017 ja Champions Cupin vahvojen esitysten jälkeen alkoi Ruotsissa heräämään kiinnostus pelaajasta. Vuonna 2018 tuli lähtö, kun Nordlund siirtyi vuodeksi Ruotsiin pelaamaan Endre IF:n riveihin.

“Oli siistiä pelata Ruotsissa, mä tykkäsin tosi paljon. Olin myös onnekas, että mä ehdin olemaan siellä ennen tätä koronaa. Mä sain kokea sen yleisön ja sen fiiliksen, mikä varsinkin siellä Gotlannissa oli iso juttu. Siellä oli joka kerta tuhat katsojaa meidän peleissä, mikä on tosi paljon naisten peleihin. Se oli kyllä uniikki paikka ja Endre IF oli uniikki seura”, Nordlund kertoo ajastaan Ruotsissa.

Endre IF vuoden jälkeen Milla Nordlund palasi TPS:n väreihin. Vaikka toinen kausi Ruotsissa olisi kiinnostanut, niin jo aikaisemmin lykätyt opiskelut ja myös Ruotsista takaisin Tepsiin pelaamaan palannut poikaystävä toi Nordlundin takaisin Turkuun. F-Liigaan ja mustavalkoiseen paitaan palaaminen oli kuitenkin oikea ratkaisu ja Milla on erittäin tyytyväinen päätökseensä.

“Nykyään Suomen sarja on mennyt eteenpäin, Ruotsissa on enemmän joukkueita ja tulee monipuolisempia pelejä. Siellä pelataan ehkä hieman nopeammin ja kovemmin, mutta hyvältä tuntuu tulla takaisin. Nyt kun on tullut näitä uudistuksia, niin ero sarjojen välillä ei ole enää niin suuri”

Tällä kaudella uskomattomaan vireeseen päässyt ja syyskuun kuukauden pelaajaksikin valittu Nordlund on taistellut aikaisemmin masennuksen kanssa ja ehkä elämänsä tärkeimmän voiton jälkeen on pelikin kulkenut vielä aikaisempaakin paremmin. Jalkavaivat ovat vähentyneet ja ylimääräinen stressi on nyt historiaa. Sen myötä Milla nauttii pelaamisesta taas entistä enemmän. 

“Masennuksesta on nyt päästy yli ja loukkaantumiset on vähentynyt, niin se on aika iso syy miksi on nyt mennyt paremmin. Ollut hyvä fiilis pelata ja ei ole tarvinnut stressata sen enempää. Nyt kun nuo maajoukkuekuviotkaan ei ole mukana, niin olen saanut keskittyä vaan seurajoukkueeseen ja se on on ollut se isoin syy alkukauden vireeseen.”

Viime kaudella jo aikaisessa vaiheessa pudotuspeleistä ulos joutunut TPS on kehittynyt joukkueena. Seuraavilla kausilla tähtäin on F-liigan mestaruus ja pokaalin tuominen Turkuun lähitulevaisuudessa.

“Mä nään, että meillä on mahdollisuus mennä loppuun asti. Vaikka on paljon muutoksia ja loukkaantumisia ollut joukkueessa, niin uskon meidän rosterin olevan tarpeeksi vahva mestaruuteen. Tämä on kuitenkin enemmän kahden vuoden projekti, niin seuraavana vuonna sitten ainakin ainut tavoite on mestaruus. Tämän kauden pelit ovat kuitenkin osoittaneet sen, että me pystytään mihin vaan”

Tavoitteet loppu-uralle on selkeät. Vaikka ikää ei ole paljoa vielä ja uusia haaveita voi ilmaantua, on tämän hetkiset tavoitteet asetettu.

“Tietenkin Suomen mestaruus TPS:n kanssa ja haluaisin päästä pelaamaan vielä MM-kisoihin, mutta myös Ruotsiin olisi kiva vielä joskus palata jos siihen avautuu mahdollisuus”.

Työn, salibandyn ja opiskelun kanssa pallotteleva TPS-hyökkääjä tykkää viettää vapaa-aikansa golfkentällä, jossa on myös kesäisin töissä monen muun TPS-pelaajan kanssa.

“Kesät menee golfin parissa sen verran mitä ehtii. Kesäisin olen myös töissä Harjattulan Golf Clubilla, jossa avoin yhtiömme huolehtii ravintola- ja kioskipalveluista muutaman muun TPS-pelaajan kanssa. Siellä ne kesät vierähtääkin sitten aikalailla”, Nordlund naurahtaa.

Yksiin uran ikimuistoisimpiin hetkiin Millalle kuuluu 2017 vuoden Suomen Cupin voitto vastoin kaikkia odotuksia, mutta hän toivoo, että näitä hetkiä tulisi lisää hänelle ja kaikille TPS-faneille. Nyt kun naisten edustusjoukkuekin on siirtynyt pelaamaan Kupittaalle ja fanit ovat saaneet tulla katsomaan pelejä, on tunnelma ollut peleissä hieno. Milla ja muu TPS-ryhmä toivoo otteluihin kuitenkin lisää silmäpareja – varsinkin pudotuspeleihin.

“On ollut kyllä siistiä, kun on ollut taas katsojia. Meillä ollut nyt enemmän tepsifaneja lippuineen ja lauluineen. Toivottavasti sinne kevääseen mennään ja meillekin saadaan oma fanijoukko sinne”, sanoo Nordlund.