Fyysisen ja psyykkisen kipukynnyksen kautta kohti uutta tasoa – “Harjoitusympäristön laatu ja vaade tulee kasvamaan”

Fyysisen ja psyykkisen kipukynnyksen kautta kohti uutta tasoa – “Harjoitusympäristön laatu ja vaade tulee kasvamaan”

TPS:n naisten mennyt kausi oli tuloksellisesti upea. Kaudella 20-21 pudotuspelikarsintojen kautta F-liigan A-lohkopaikkansa säilyttänyt TPS lähti kauteen uudistuneena ja löysi varsin nopeasti vakaan suoritustason. Joukkueen kausi huipentui upeassa, seitsemän ottelun finaalisarjassa Suomen mestaruuteen, mutta laakereillaan Suomen mestarit eivät ole levänneet. 

Päävalmentajana jatkava Aki Vilander saa tuekseen vahvan valmennustiimin. Mestaruuden saavuttaneesta tiimistä siirtyy sivuun Lari Molkka, mutta tilalle tulee toinen erittäin kokenut salibandyihminen, kun Jani Penttilä vaihtaa FBC Loiston verkkarit TPS:n mustavalkoisiin. Vilander jakaa kiitosta joukkueen jättävien suuntaan.

“Alkuun tietysti poislähteville iso kiitos upeista TPS-vuosista. Jokainen teistä on uskomattoman hieno ihminen ja todellinen joukkuepelaaja omassa roolissaan. Hoikkalan Tiinaa sain valmentaa näistä pisimpään ja lämmittää sydäntä, että hänen hieno ura Tepsissä sai kultaisen päätöksen. Harvasta olisi ollut taistelemaan kentällä joukkueen eteen koko kevättä ilman polvia.”

”Kiitokset myös Larille pitkäaikaisesta yhteistyöstä omassa valmennustiimissä. Jani Penttilä on erittäin kokenut valmentaja, joka tuo lisää näkemystä ja osaamista pelipuolen kehittämiseen. Jani sopii myös positiivisena ja rentona tyyppinä erinomaisesti meidän joukkueeseen. Hienoa saada myös Janne Hirvensalo mukaan taustoille mediavastaavaksi tuottamaan somea, kuvaa ja mitä nyt keksiikään!

Pudotuspelit Aki Vilanderin mukaan ”ilman polvia” pelanneen Tiina Hoikkalan esimerkkiä jäädään kaipaamaan. Kuva Anssi Koskinen. 

Vaikka riveistä poistuu pelaajia, TPS on kuitenkin ollut houkutteleva kohde monelle uudelle ja uusvanhalle kasvolle. 

“Joukkueeseen tulee paljon lisää pallollista osaamista puolustukseen ja myös hyökkäykseen selkeästi leveyttä ja laatua. Vaikka saimme myös nuoria ja lupaavia pelaajia mukaan, on hienoa voida valmentaa naisten pääsarjassa edelleen aikuisten joukkuetta. Pystymme päivittämään itsemme pelillisesti paljolti mennyttä kautta kovemmalle ja monipuolisemmalle tasolle, joka on se isoin tavoite valmennukselle. Tekemällä työtä, uskomalla ja pelaamalla riittävän laadukkaasti voi siinä sivussa taas pärjäämispisteitäkin kertyä, mutta pitää ymmärtää että menestystä ei tule unta näkemällä”, Vilander terottaa. 

TPS:n kausi päättyi parhaaseen mahdolliseen tulokseen, mutta seurassa tai joukkueessa ei ole jääty jo takana olevaan pärjäämiseen kiinni. Valmennusjohto ja pelaajisto on tehnyt tarkkaa purkutyötä menneen kauden onnistumisista ja kehittämistä vaativista asioista ja haluaa jatkaa kehittymistä. 

“Harjoitusympäristön laatu ja vaade tulee kasvamaan merkittävästi, joten pitkäjänteisesti ajatellen pääsemme taas askel kerrallaan liikkumaan juuri siihen suuntaan, mihin vuosi takaperin asetimme seurassa tavoitteita naissalibandyn suhteen.”

“Pelaajat tekivät kovan työn viime kaudella ja saavuttivat jotain sellaista, josta olivat pitkään unelmoineet. Nyt kuitenkin on taas aika palata joukkuetta positiivisesti leimaavaan raakaan työntekoon kiinni ja tehdä vahva pohja, joka kantaa pitkälle. Ennen kaikkea halutaan taas koetella pelaajia fyysistä ja psyykkistä kipukynnystä kesällä, että kaudella ei horjuta ihan pienestä tuulesta”, päättää Vilander.

”Halutaan taas koetella pelaajien fyysistä ja psyykkistä kipukynnystä kesällä, että kaudella ei horjuta ihan pienestä tuulesta.” Kuva Anssi Koskinen

Jenna Saario ja TPS valmiina ottamaan uudet haasteet vastaan

TPS-paitaan palanneen Jenna Saarion kausi päättyi kapteenille ihanteellisella tavalla – mestaruuspokaalin nostoon. Myös hän korostaa joukkueesta lähteneiden panosta viime kauden menestyksessä. 

“Lämmin kiitos kaikille, jotka syystä tai toisesta jättää salibandykentät tai jatkaa uraa muualla. Erityisesti haluan kiittää meidän Hullu Hoikkalaa, joka antoi itsestään kaiken joukkueelle niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Tiina on joukkuepelaaja isolla J:llä ja hänellä on suuri mustavalkoinen sydän.”

”Kova työ on edessä, että toinen mestaruus saavutetaan ja ansaitaan”, toteaa Jenna Saario. Kuva Jarmo Koskela

TPS:n sopivasti uudistuneen joukkueen kanssa aloitettavasta työstä Saario on erittäin innoissaan. 

“Olen todella innoissani meidän ensi kauden joukkueen suhteen – siellä on juuri sopiva sekoitus nuorta talenttia ja ennakkoluulottomuutta sekä kokemusta. Viime kauden saavutus oli upea, mutta sillä ei saa etua ensikauden sarjataulukkoon. Se antaa kuitenkin uskoa siihen, että mestaruus on saavutettavissa ja on meistä itsestä kiinni. Kova työ on edessä, että toinen mestaruus saavutetaan ja ansaitaan. Me olemme valmiita ottamaan haasteen vastaan!”

“Super Cup ja Champions Cup tuovat oman lisämausteensa kauteen. Champions Cup mahdollistaa meidän joukkueen tason mittaamisen suhteessa muiden kärkisarjojen parhaisiin. Mielenkiintoista nähdä missä mennään”, Saario toteaa. 

”Olen todella innoissani meidän ensi kauden joukkueesta” – TPS-ryhmä vahvistuu, arjen laatu vetää. Kuva Anssi Koskinen

Joukkueen rakentaminen edennyt myötätuulessa

TPS:n urheilujohtaja Perttu Kytöhongan mukaan imu joukkueeseen on ollut todella kovaa.

”Joukkueen vetovoima johtuu ennen kaikkea siitä, että olemme kunnianhimoisille tyypeille kyenneet rakentamaan Suomen olosuhteissa vertaansa vailla olevan arkiympäristön ja pelaajat kyllä tietävät sen. Olemme Ruotsin kärkeä vielä varmasti perässä monessa kentän ulkopuolisessa asiassa, mutta tuo kenttätason toiminta tämän meidän valmennustiimin, johtavien pelaajien ja Turun Urheiluakatemian vetämänä kestää vertailun aivan kenen kanssa tahansa.”

”Olen ilahtunut erityisesti nuorten, fiksujen pelaajien halusta hypätä tähän mukaan. Heille on ollut täysin selvää, että kilpailutilanne tässä joukkueessa on kova ja pelaavaan liigakokoonpanoon voisi jossain muualla päästä paljon helpommin. Kuitenkin liigapeleihin tuleekin olla kynnystä – se on koko F-liigan kehittymisen kannalta tärkeää – ja toisaalta, ei 17-18 -vuotiaalla pelaajalla ole mikään kiire”, Kytöhonka toteaa.

Kilpailutilanteen kovetessa, tie suurempiin rooleihin rakentuu sopivista askelista laadukkaassa ympäristössä. Kuvassa maalivahtivalmentaja Risto Mutanen sekä Lisette Blomqvist (vas.) ja Noora Vuorela. Kuva Jarmo Koskela

TPS rakentaa kokonaisuutta miesten ja naisten liigajoukkueen kynnyksellä oleville pelaajille, jossa heidän polkua kohti omia tavoitteita pyritään tukemaan aiempaa vahvemmin. Kilpailutilanteen kovetessa, tie liigan ratkaisurooleihin vaatii malttia ja sopivia askeleita.

Me tuemme näiden pelaajien fiksuja, maltillisia askelia kohti huippua ja siinä on tärkeänä apuna niin Turun urheiluakatemia kuin yhteistyö SBS Wirmon kanssa. Meillä on SBS Wirmon kanssa yhteisjoukkue T21-ikäluokan SM-sarjassa ja myös farmiyhteistyö tulee jatkumaan. Sen osalta pyrimme tukemaan SBS Wirmo Akatemian nousua kohti toiseksi korkeinta sarjatasoa. Olemme työstäneet nuorille pelaajille kilpa- ja huippu-urheiluohjelmaa ja sen uskon olevan isossa kuvassa meille vielä iso kilpailuetu. Viedään tätä hommaa edelleen uudelle tasolle”, Kytöhonka päättää tyytyväisenä.

Sopimustilanne 15.5. (suluissa joukkue, jos kaudella 21-22 muu kuin TPS)

Maalivahdit:
Blomqvist, Lisette
Holm, Wilma (SalBa)
Vuorela, Noora

Kenttäpelaajat:
Aho, Vivian (TPS T21)
Alanko-Salminen, Ella (TPS N3)
Aydemir, Melisa (SBS Wirmo / TPS)
Fitzi, Seraina
Höynälä, Meri-Helmi
Järvinen, Aino
Kaasalainen, Joanna
Kuosmanen, Veera (Classic)
Laine, Noora (TPS T21)
Leino, Sofia
Leminen, Ina
Maikola, Henrika (FBC Loisto)
Marttala, Anna
Niemi, Ronja (SBS Wirmo / TPS)
Niinikoski, Sini
Nordlund, Milla
Oikarinen, Olivia (SBS Wirmo)
Pietilä, Emilia (FBC Loisto)
Pietilä, Olivia (FBC Loisto)
Rantanen, Noora
Rantanen, Laura
Saario, Jenna
Siirilä, Iina
Suomela, Saara
Virta, Cira

Valmennus:
Aki Vilander, päävalmentaja
Jani Penttilä, valmentaja (FBC Loisto)
Tapio Hämeen-Anttila, valmentaja
Hannu Rantanen, valmentaja
Mika Lönnblad, fysiikkavalmentaja
Risto Mutanen, maalivahtivalmentaja

Lue myös ”Tuoreen Suomen mestarin riveihin yhdeksän uutta pelaajaa”