Antti Peiponen A-nuorten vastuuvalmentajaksi – “Liityn TPS-perheeseen ylpeänä ja odottavaisin mielin”

Antti Peiponen A-nuorten vastuuvalmentajaksi – “Liityn TPS-perheeseen ylpeänä ja odottavaisin mielin”
Kuva: Lieberherr photography

Vaikka kaudet päättyivät poikkeuksellisen aikaisin, tulevan kauden rakentaminen on käynnissä täydellä höyryllä myös junioreissa. Kuluneella ja vajaaksi jäänellä kaudella TPS sijoittui A-nuorten SM-sarjan runkosarjassa kakkoseksi ja oli lähdössä hyvissä asemissa pudotuspeleihin. Pudotuspelit jäivät tältä keväältä pelaamatta, mutta uusi kausi tuo uudet mahdollisuudet. A-nuoret siirtyy kaudella 2020-2021 Sveitsin Unihockey Basel Regiosta siirtyvän Antti Peiposen haltuun.

30-vuotias savolaistaustainen Peiponen tuo TPS:n organisaatioon vahvan ja monipuolisen kokemuksen.

“Olen saanut onnekseni työskennellä salibandyn parissa ammatikseni viimeiset yhdeksän vuotta. Urheilu on aina ollut minulle lähellä sydäntä ja salibandyn löysin klassisesti jääkiekon jälkeen. Pelaajana junnuvuosien jälkeen kävin kokeilemassa 3 vuotta divarissa, mutta heikolla menestyksellä. Tämän jälkeen ymmärsin, että parempi keskittyä pitämään kädessä mieluummin fläppiä kuin mailaa.”

Tie Kuopiosta vei Tapanilan Erän maineikkaaseen organisaatioon, jossa Peiponen toimi kolme vuotta.

“Kuopion jälkeen löysin itseni suorittamasta kolmen vuoden oppisopimusta Tapanilan Erän salibandyjaostosta, joka oli tulevaisuuteni kannalta erittäin tärkeä pysäkki. Mosalla sain toimia ammattimaisessa ympäristössä hyvien ihmisten seurassa oppimassa. Nämä vuodet olivat erittäin opettavaisia minulle.”

Viimeiset kuusi vuotta Peiponen on vaikuttanut Sveitsissä, viime vuosina Sveitsin NLB:n kärkiseuraksi nousseessa Unihockey Basel Regiossa. 

“Erä-vuosien jälkeen sain mahdollisuuden lähteä Sveitsiin Unihockey Basel Region organisaatioon valmennuspäälliköksi ja pelaajavalmentajaksi miesten joukkueeseen. Vietin Sveitsissä lopulta kuusi vuotta. Aluksi hyppy Sveitsiin Erän A-pojista oli aikamoinen kulttuurishokki, mutta samalla erittäin hyvä koulu nuorelle valmentajalle. Saapuessani Sveitsiin miesten joukkue oli lähes tippumassa kolmannelle sarjatasolle ja junioritoiminta ei ollut organisoitua. Tämä on toki nuorelle seuralle normaalia. Tämä oli haastavuudestaan huolimatta onni minulle, koska sain todella vapaat kädet toimia. Onneksi ensimmäisen kauden jälkeen sovimme, että pelaajavalmentaminen on liian haastavaa. Keskityin sen jälkeen valmentamiseen.”

Kuva: toppictures.ch

Peiposen rooli Baselissa oli todella laaja ja menestys voimakkaan nousujohteista. 

“Baselissa ehdin kuuden vuoden aikana toimia valmennuspäällikkönä, C-, B- ja A-poikien päävalmentajana, miesten apuvalmentajana ja viimeiset kaksi kautta miesten päävalmentajana. Viimeiset kolme vuotta miesten puolella pääsimme kokemaan miltä Sveitsin liigakarsinnat tuntuvat. Ensimmäisissa karsinnoissa Kloten oli selvästi parempi ja ansaitsi sarjan voiton. Toisella kaudella sain kokea urheilun hienouden karulla tavalla, kun hävisimme ratkaisevan seitsemännen nousukarsintaottelun jatkoajalla huikean kotiyleisön edessä. Tällä kaudella voitimme runkosarjan ja selvisimme nousukarsintoihin, mutta tällä kertaa koko maailma sai kokea, että on isompiakin asioita kuin urheilu. Yhtä kaikki, nämä vuodet ovat olleet upeita ja opettavaisia.”

A-nuoret saa rauhallisen ja analyyttisen valmentajan

Sveitsin vuosien jälkeen Peiponen kääntää uuden lehden, kun hän saapuu Turkuun ja mustavalkoisiin. 

“Tulen Turkuun erittäin innoissani. Ulkopuolisen silmin TPS on aina vaikuttanut erittäin laadukkaalta salibandyorganisaatiolta. On mahtavaa päästä kehittämään itseään Suomen salibandyn huippuosaajien kanssa. Liityn lähes 100-vuotiaaseen TPS-perheeseen ylpeänä ja odottavaisin mielin. On myös upeaa päästä tutustumaan tähän hienoon palloilukaupunkiin.” 

Turussa itsensä rauhalliseksi, analyyttiseksi ja oppimishaluiseksi kuvaava Peiponen ottaa vastuulleen TPS:n A-nuoret. 

“Odotan joukkueelta eniten halua kehittyä ja kykyä mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Minulle on myös tärkeää rehellisyys ja avoimuus kaikessa tekemisessä. Periaatteeni on, että joukkueessani jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda oman persoonansa esille. Urheilullisesti toivon, että pystyn kehittämään jokaista pelaajaa eteenpäin ja toivottavasti sitten sivutuotteena tulee myös urheilullista menestystä.”

“Lopputerveisenä toivon kaikilta järkeä koronan selättämiseen. Kuunnellaan ja noudatetaan ammattilaisten ohjeita näin poikkeuksellisina aikoina, jotta pääsemme palaamaan normaaliin arkeen ja myös urheilun pariin. Sitä tässä myös jokainen peluri ja valmentaja kuitenkin odottaa. Pysykää terveinä ja tietenkin, Turku on mustavalkoinen.”

———-

TPS:n muiden juniorijoukkueiden vastuuvalmentajat julkaistaan tulevalla viikolla.