Aki Vilander tuo kestomenestyjänsä Turkuun – TPS kohtaa lauantaina SB-Pron

Aki Vilander tuo kestomenestyjänsä Turkuun – TPS kohtaa lauantaina SB-Pron

TPS:n naisten edustusjoukkueella on lauantaina kotipelissä maksimaalinen haaste edessään, kun hallitseva Suomen mestari ja sarjaa ylivoimaisesti johtava SB-Pro saapuu Kupittaalle mittaamaan TPS:n tämän hetken vireen. SB-Pron penkin takana nähdään TPS-väelle tuttu mies, sillä TPS:aa kaudesta 2010-2011 edustanut Aki Vilander nähdään Pron penkin takana. Vilanderille paluu Kupittaan valoihin on hieno hetki.

“Heti kärkeen täytyy sanoa, että merkitsee minulle edelleen todella paljon kuinka hienossa seurassa sain yhdeksän vuotta touhuta huippuvalmentajien ja intohimoisten taustaihmisten tuella. Jälkikäteen kun ajattelee, niin A-nuorissa, miehissä ja naisissa sai koutsata todella kovia pelureita ja niiltä ajoilta on kyllä ihan älytön määrä hienoja muistoja.”

Pitkän TPS-pätkän jälkeen Vilander koki haluavansa uusia haasteita. Uusi osoite löytyi SB-Prosta.

“Oma valmennusura tarvitsi seuraavan askeleen ja riittävän paineherkän ympäristön, jossa pelaajat ja taustat tekevät vesi kielellä hommia menestyksen eteen. Isoin juttu kuitenkin oli varmasti hakea lisää kipinää valmentamiseen tietämällä, että pääsee valmentamaan valtakunnan kärkipään pelaajia. Vaimolle tietenkin iso kiitos edelleen, että oli ainakin välillisesti koko elämän valmis muuttamaan pieneen ja sympaattiseen Röykkään ja pyörittää siellä käytännössä täysin meidän perheen arjen.”

SB-Pro -sopimuskauden alku on tuonut Vilanderille sitä mitä tilattiin.

“Päivittäin kun on toiminut kokeneiden ja paljon itseltään, sekä valmennukselta vaativien pelaajien kanssa niin kyllä tämä sytyttää vaatimaan myös valmentajana itseltäni enemmän. Asennoituminen harjoitteluun on täällä ihailtavan kovaa. Sitä kyllä arvostaa, kun aidosti aikuisjoukkueesta puhutaan ja jengillä pyörii normaali arki ympäri Uudenmaan seutua, mutta silti iltaisin ajetaan Klaukkalaan kehittämään itseään urheilijana jopa tunti yhteen suuntaan. Siinä saa koutsinakin tarjota jotain muuta kuin ympäripyöreitä vastauksia hallilla. Toiminta kaukalossa on sillä tasolla, että kotimaan sarjassa pitää vähän jo pärjätäkin”, toteaa Vilander.

“Ei pidetä asioita kuitenkaan itsestäänselvyytenä, koska tiedämme miten monen hienon vapaaehtoisen taustaihmisen ja fanin eteen tätä hommaa myös tehdään. Puitteet, joissa saadaan harjoitella ja se millaiset tukitoimet pelaajille on jatkuvasti tarjolla luo jo omalta osaltaan paineen pitää itsemme vireessä. Meillä on myös kilpailullisesti kovat tavoitteet; tammikuun Champions Cup ja kevättä kohti tässä hommia päivittäin painetaan.” 

Vilander valmensi TPS:n miesten edustusjoukkuetta kaudesta 2013-2017. Kuva Anssi Koskinen

SB-Pro saapuu Turkuun hyvässä pistevireessä, sillä kahdeksan ottelua on tuottanut kahdeksan voittoa ja sarjan piikkipaikan. 

“Alkukausi on tarjonnut hyvätasoisia pelejä, joissa on viimeisille minuuteille asti palloteltu maalin peliä. Meillä on ollut syksyllä paljon loukkaantumisia ja ollaan menty ehkä vähän selviytymismoodissa viimeiset kolme viikkoa. Peliä ei olla näin ihan aikataulussa pystytty kehittämään. Perustaso joukkueessa on kuitenkin aika kova ja pisteitäkin on päässyt vähän kertymään.”

“TPS:llä on tietysti keihäänkärki edelleen kova, mutta juuri siellä heillä on valitettavia loukkaantumisia ollut alkukaudesta. Suoraviivaisuutta on peliin tullut lisää ja sen kanssa meidänkin pitää olla varpaillaan. Tarkkana saadaan olla erityisesti Milla Nordlundin, Sofia Leinon ja Laura Rantasen kanssa, että hippa tarttuu lauantaina.”

TPS – SB-Pro la 02.11. klo 14.30, Kupittaan palloiluhalli