Aki Vilander palaa TPS:n peräsimeen – ”Olen erittäin otettu, että minut valittiin tätä laivaa ohjaamaan”

Aki Vilander palaa TPS:n peräsimeen – ”Olen erittäin otettu, että minut valittiin tätä laivaa ohjaamaan”

TPS on nimittänyt Aki Vilanderin 2+1 vuotisella sopimuksella naisten liigajoukkueen päävalmentajaksi. Myös Suomen naisten maajoukkueen valmennustiimissä toimiva Vilander tekee näin paluun mustavalkoisiin kahden SB-Prossa vietetyn kauden jälkeen. 

– Muutimme perheen kanssa jo talvella Turkuun ja tänne ryhdymme myös tulevaisuutta rakentamaan. Poikakin on menossa syksyllä eskariin. Haluan luonnollisesti tarjota aikaa myös omalle perheelleni ja reissuvalmentamisessa se puoli ei oikein toimi. Kipinä valmentamisen suhteen ei ole missään nimessä hävinnyt, mutta piti tarkkaan miettiä millaisessa ympäristössä tulevaisuudessa haluaa valmentaa. TPS:n suuntaan vahvasti vaakakupissa painoi tutut pelaajat, menestykseen tähtäävä joukkue, laadukas toimintaympäristö ja selkeä päivittäistä toimintaa ohjaava arvomaailma. 

”Turussa ja TPS:ssa on nyt annettu selkeä signaali siitä, että mihin naisten huippu-urheilua halutaan seuraavien vuosien aikana kehittää niin resurssien kuin toiminnan laadun puolesta – olen äärimmäisen innostunut tästä”, toteaa Vilander. Kuva Anssi Koskinen. 

Vilander siirtyi TPS:sta naisten liigan kestomenestyjä SB-Prohon. Menneellä kaudella joukkue tarjosi PSS:n kanssa salibandy-Suomelle viihdettä koko rahalla, kun joukkueet ratkoivat Suomen mestaruuden 7. finaalipelin voittolaukauskilpailussa. 

– Olen saanut kahden kauden ajan valmentaa erittäin sitoutunutta ja kova-asenteista joukkuetta sekä saanut loistavaa sparrausta valmentajakollegoilta niin seura- kuin maajoukkueympäristössä. Voisi sanoa ytimekkäästi, että ymmärrys naisurheilijoiden valmentamisesta on taas kahden kauden verran lisääntynyt. Näin myös läheltä kuinka paljon naisten edustusjoukkueurheiluun panostetaan taustojen osalta. Ei ole sattumaa, että Nurmijärvellä on vähän pärjättykin vuosien varrella. Jäi myös aika paljon nälkää, kun seisoi yksin katsomassa porvoolaisten pokaalin nostamista hopeinen mitali taskun pohjalla. Sitä tunnetta en toista kertaa halua kokea.

– Turussa ja TPS:ssa on nyt annettu selkeä signaali siitä, että mihin naisten huippu-urheilua halutaan seuraavien vuosien aikana kehittää niin resurssien kuin toiminnan laadun puolesta – olen äärimmäisen innostunut tästä! Olen erittäin otettu, että minut valittiin tätä laivaa ohjaamaan osaavan valmennustiimin kanssa. Meidän tehtävä on nostaa tulevina vuosina TPS pelaamaan säännöllisesti kirkkaimmista mitaleista ja kyllä se todellisen menestyksen tavoittelu antaa varmuudella kaikille lisää virtaa.

Vahva valmennustiimi tukena

Liigassa valmentaminen ei ole yhden ihmisen show. Vaatimustason kasvaminen ja standardien nouseminen näkyy myös naisten edustusjoukkueen valmennustiimissä. Tuekseen Vilander saa Lari Molkan, Tapio Hämeen-Anttilan ja Hannu Rantasen, maalivahtivalmentajaksi Risto Mutasen sekä fysiikasta vastaavan ja niinikään paluun Tepsiin tekevän Mika Lönnbladin.

– Valmennustiimissä on paljon valmennuskokemusta ja osaamisen kirjo on erittäin laaja. Lari on pitkään ollut luotettava valmentajakollega itselleni. Hannu on lempeän jämäkkä ja ihmisläheinen johtajatyyppi, joka osaa sytyttää joukkueen. Tapio puolestaan on ollut isoin syy viimeisten vuosien aikana siihen, miksi olen innostunut erityisesti yksilöiden valmentamisesta ja oppinut häneltä koko ajan lisää. Tapsa tuo myös omalla vahvalla siviilipuolen johtamiskokemuksellaan paljon lisäarvoa joukkueen arkeen.

– Risto Mutanen antaa ison tuen meidän maalivahdeille. Hän on lyhyen tuttavuuden pohjalta äärimmäisen työteliäs ja omistautunut valmentaja, joka niinikään haluaa koko ajan oppia lisää. Mika on itselleni ja joukkueelle tuttu fysiikkavalmentaja. Kova ammattimies ja hän auttaa omalla osaamisellaan meitä rakentamaan erittäin lajiliikkuvan jengin tulevalle kaudelle.

Kaudella 2019-2020 päävalmentajana toiminut Lari Molkka palaa valmennustiimiin. Kuva Esa Takalo

Kaudella 2019-2020 päävalmentaja toiminut Lari Molkka palaa TPS:n verkkareihin täynnä intoa.

Mukava palata vuoden tauon jälkeen valmennushommiin ja varsinkin, kun päästään hyvällä ja laajalla valmennustiimillä rakentamaan TPS:n naisten tulevaisuutta. Akin kanssahan tuli jo vuosi tehtyä töitä ja nyt päästään taas jatkamaan yhteistyötä. Meidän valmennustiimin tehtävänä on tarjota puitteet ja ympäristö, jossa pelaajat ja joukkue pääsevät tavoitteisiinsa.

Vahvistunut TPS-ryhmä julkaistaan ensi viikolla

TPS on rakentanut naisten edustusjoukkuetta huolellisesti ja pitkään. Oman, vahvan ja tepsiläisen pelaajaytimen tueksi on etsitty joukkueen arvomaailmaan ja tavoitteisiin sitoutuvia vahvistuksia. 

– Tärkeä tekijä pohtiessani tulevan kauden valmentamista oli, että halusin ympäristön jossa on menestykseen tähtäävä jatkumo ja sitä tukemaan luonnollisesti riittävän laadukas ja materiaaliltaan leveä joukkue. Tässä seuraorganisaatio on toiminnanjohtaja Toni Aution ja urheilujohtaja Perttu Kytöhongan johdolla tehnyt kovan työn luodessaan resursseja ja olosuhteita sellaisiksi, että TPS tulee vahvistumaan jo tulevalle kaudelle huomattavasti. Kokonaisuus vaikutti nyt tässä kohtaa siltä, että haasteeseen oli mahdoton olla tarttumatta, kun tulevaisuudessa haisee menestyminen ja ympärillä on samoja arvoja jakavia pelaajia ja taustaihmisiä joiden kanssa päästään laittamaan kädet saveen.

Vilanderin viimeisin kausi naisten peräsimessä päättyi keväällä 2019 4. sijaan. Tavoitteet on nyt korkeammalla. Kuva Anssi Koskinen

– Lopuksi haluan vielä sanoa, että kunnioitan äärimmäisen paljon sitä, että TPS:n puolelta annettiin koko kevääksi minulle täysi työrauha keskittyä tekemään työtä vanhan seurani eteen. Tämä TPS-toimijoiden ammattimaisuus on ehdottomasti yksi syy miksi täällä nyt ollaan ja miksi tulemme pärjäämään.