TPS ja Risto Mutanen yhdessä kehittämään länsirannikon maalivahtiosaamista

Share |
02.07.2018

Maalivahtina olo on yksilöurheilua. Tästä kuulee usein puhuttavan lajissa kuin lajissa ja tänä keväänä asia otettiin tarkempaan syyniin, kun TPS Salibandyn maalivahtien vastuuvalmentaja Risto Mutanen laittoi pystyyn oman maalivahtikurssin. Kyselimme hieman Ristolta mistä hommassa on oikein kyse.

Maalivahtikurssi on minun oma henkilökohtainen projektini, jota olen valmistellut vajaan vuoden. Se on tarkoitettu Länsirannikon alueen amatöörimaalivahdeille. Tavoitteena on ollut luoda alueelle laadukasta maalivahtikulttuuria ja nostaa lajin tasoa myös alemmissa sarjoissa maalivahtipelaamisen kautta. Samalla haluttiin olla pelin avaaja ja näyttää mallia muualle Suomeen, että tällaiselle on kysyntää, vaikkakin lopullinen suosio yllätti optimistisenkin odotukseni, eikä kaikki mahtuneet mukaan, Mutanen sanoo.

Kurssi käsittää yhteensä kahdeksan harjoituskertaa, jotka on jaettu kahdeksalle viikolle. Kurssille otettiin mukaan kaksikymmentä maalivahtia, ja apua järjestämiseen saatiin TPS Salibandyltä, sekä Next Level Goaltendingia edustavalta Tommi Kekkoselta, joka oli kaksi ensimmäistä viikkoa mukana vetämässä teoriaa, sekä ohjaamassa treenejä.

Kurssin suosio pääsi yllättämään lämpöhousut kintussa, kun ilmoittautuminen jouduttiin sulkemaan ryhmäkoon kasvettua maksimiin. Omaan osioon kuului kaksi valmennuskertaa, jotka koostuivat teoriasta ja tätä tukevasta kenttäharjoittelusta. Tapahtuman henki oli loistava, enkä muista, milloin olisin ollut mukana n. 20 noin oppimaan motivoituneen yksilön kanssa samassa tilassa, iloitsi Kekkonen.

Juttelimme hieman myös parin kurssille osallistuneen maalivahdin kanssa, jotka kumpikin olivat yhtä mieltä siitä, että maalivahdit saavat liian vähä henkilökohtaista valmennusta seuroissa ja näkivät kurssin hyödyllisenä.

Jos joskus on maalivahdeille jotain tarjolla, on se monesti yksittäinen tapahtuma esim. leiri, jolloin jatkuvuus, toistojen tasaisuus, ja oikein tekeminen jää monesti maalivahdin itsensä tarkkailtavaksi. Maalivahtivalmennus on selkeästi isompien seurojen juttu ja niissäkin osassa rajoittuu se säännöllisyydessään vain edustusjoukkueille, tuumi FBC Turun 2-divarijoukkueen maalivahti Tero Kuparinen.

Samoilla linjoilla oli Turun Vetoa ja Vihellystä edustava Aki Rantanen.

Maalivahtitoimintaani on tullut paljon uusia fiksuja juttuja. Tämä on oman pelaajaurani ensimmäinen mv-kurssi ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että voisi näitä hieman useamminkin järjestää ja aikuisille myös. Tähän mennessä opit on joutunut ottamaan erilaisista YouTube videoista, tulkitsemalla korkeimpien sarjatasojen veskareita, sekä keskustelemalla muiden maalivahtien kanssa. Hienoa nähdä, että maalivahtivalmennukseen ollaan heräilemässä, Rantanen päätti.

21.09.2018Naisten liiga käyntiin kotiottelulla - tepsittäret askiin huomenna
19.09.2018Loistava kotiyleisö joutui pettymään - Koovee vei pisteet jatkoajalla
17.09.2018Kotiavaus vuorossa keskiviikkona - katso tästä Koovee-ottelun ennakkopaketti!
16.09.2018Miehet avasivat kautensa vierasvoitolla - LASB kaatui Suurhallissa selkein lukemin
16.09.2018Miehet kauden avaukseen seuraavalla kokoonpanolla
15.09.2018Miesten liigakausi käyntiin sunnuntaina Lahdessa
14.09.2018Naisten Salibandyliiga starttaa TPS:n osalta 22.9. - mustavalkoiset valmiina uuteen kauteen
13.09.2018Runkosarjan aloitus enää muutaman päivän päässä - katso tästä harjoitusotteluiden viisi hienointa TPS-osumaa!
13.09.2018TPS Salibandy ry:n vuosikokous 28.9.2018 klo 18:00 alkaen
10.09.2018Jussi Töyrylä rinnakkaisedustuksella Rauman SalBan riveihin

Siirry arkistoon »