TPS:n miehet ja yleisö palaa Kupittaalle sunnuntaina – ”Erittäin hienoa päästä pelaamaan ihmisten eteen”

TPS:n miehet ja yleisö palaa Kupittaalle sunnuntaina – ”Erittäin hienoa päästä pelaamaan ihmisten eteen”

TPS:n miehet avaavat oman F-liigakautensa sunnuntaina heti kovalla testillä, kun viime kauden välierävastustaja ja hopeajoukkue Oilers saapuu Kupittaalle. Oilers kuuluu F-liigan suurimpiin suosikkeihin myös tulevalla kaudella, joten harjoituspeleissä positiivisesti esiintynyt TPS pääsee heti hyvään testiin.

TPS:n kapteeninnauhaa kaksi edellistä kautta kantanut ja kunniatehtävässä myös tällä kaudella jatkava Miko Kailiala summaa joukkueen kevät- ja kesäkautta. 

– Joukkueesta lähti viime kauden päätteeksi rutkasti kokemusta ja pelivuosia, joka on tietysti omalla tavallaan näkynyt kesän aikana. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että uudet vahvistukset ovat esiintyneet erinomaisesti ja lupauksia herättävästi. Uusvanha Jaakko Hautamäki oli monelle jo entuudestaan tuttu mies ja on ollut tärkeä piristysruiske vanhoilla päivilläänkin. Junioreista nostetut ukot ovat näyttäneet sitoutuvansa harjoitteluun ja urheiluun esimerkillisesti, mikä on ollut ehdottoman hienoa huomata. Turussa on tällä saralla otettu suuria steppejä oikeaan suuntaan. 

Jaakko Hautamäen edelliset viralliset pelit TPS-paidassa nähtiin finaaleissa 2019. Kuva Anssi Koskinen

TPS sai täksi kaudeksi uuden päävalmentajan, kun FBC Turussa kaksi edellistä kautta vastaavassa pestissä operoinut Santeri Raatarila otti tehtävän vastaan. Muu, edellisellä kaudella jo mukana ollut valmennustiimi jatkaa tehtävissään tuoden tärkeää jatkuvuutta myös sille osa-alueelle. Kailialan mukaan pieniä muutoksia arjessa on ollut nähtävissä. 

– Suurin eroavaisuus aikaisempiin kausiin on ollut huomattavasti lisääntynyt lajiharjoituksien määrä, joka on varmasti vienyt pallollista pelaamistamme muutaman askeleen eteenpäin. Innolla odotan kuinka tämä näyttäytyy, kun aletaan jakamaan sarjapisteitä. 

– Pelillinen DNA:mme ei varmasti tulee muuttumaan mihinkään, mutta toivottavasti pallollinen pelimme on taas yhtä tasoa parempaa ja pelimme näin viihdyttävämpää seurattavaa. Lähdemme voittamaan jokaista ottelua.

– Waltteri Vesterisellä on ehjä ja hyvä kesä takana ja uskon hänen murtautuvan liigan eliittisenttereiden joukkoon. Idästä saapuneet, oikea käsi alhaalla pelaavat jöröjukkamme ovat esiintyneet erittäin pirteästi ja heiltä löytyy erilaista taitoa mihin Turussa on totuttu. Jo muutaman vuoden meillä vaikuttanut Mädi Hoikkanen toimii heidän tulkkinaan, joten kommunikointikin toimii yllättävän hyvin. 

Kailialan oma kesä on ollut MM-kotikisoihin valmistautuvan maajoukkueen tiiviin kalenterin myötä erittäin hikinen. 

– Maajoukkueen mukana on aina mukava olla, joskin kesäleirit hieman omalla tavallaan sekoittavat kesän ohjelmointia. Tämä ei kuitenkaan ole ollut minkään näköinen ongelma, sillä fyysisestä harjoittelustamme vastaava fysiikkaguru Maria Valtanen on alansa rautainen ammattilainen. 

Kailiala hamuaa tiukasti paikkaa Suomen MM-kotikisaryhmässä. Kuva Juhani Järvenpää

Korona aiheuttamien hidasteiden myötä TPS joutui perumaan muutaman suunnitellun harjoituspelin. Pelaamistaan kolmesta ottelusta TPS voitti jokaisen – FBC Turku kaatui derbyssä selvästi, Classic vieraskentällä jatkoajalla ja kenraaliharjoituksessa Indiansia vastaan TPS nappasi niinikään selkeän voiton.

– FBC-peli oli oikeastaan harjoitus paineen alla pelaamisesta, sillä sellaista mahdollisuutta ei yksinkertaisesti voi olla, että piskuinen pikkuveljemme veisi siitä ottelusta voiton. Toki valmennus halusi nähdä harjoiteltuja asioita kentällä, mutta minulle tärkein asia oli selvähkö voitto ottelusta. Pääsimme myös pitkästä aikaa pelaamaan turkulaisen salibandy-yleisön edessä, ikä oli erittäin hienoa.

– Classic-ottelussa pääsimme testaamaan tasoamme sarjan kärkihevosta vastaan ja ottelu sujuikin ihan hyvin kannaltamme. Harmillista oli toki se, että molemmilta joukkueilta puuttui useampia kärkipään jätkiä kokoonpanosta. Indians-matsiin pääsimme taas hieman tasapainoisemmalla ryhmällä ja erityisesti Haudan kenttä oli tehokas. Mitä vielä odotan porukaltamme enemmän on sellainen rakkilaumamainen asenne ja tunne peleissä, joka on jo pitkään ollut vahvuutemme kentällä. 

– Joka tapauksessa, sunnuntain kotiavaus on erittäin odotettu tapahtuma. Erittäin hienoa päästä taas pelaamaan ihmisten eteen ja kovaa vastustajaa vastaan, Kailiala päättää luottavaisena.

Raatarila luottavaisena kohti liigadebyyttiä

TPS:n uudella päävalmentajalla Santeri Raatarilalla on nyt ensimmäinen jakso takanaan TPS-luotsina. Vaikka ilmassa on toiveikkuutta yhteiskunnan avautuessa pikku hiljaa ja yleisön palatessa katsomoihin, joukkueen valmistautumisessa korona on luonnollisesti edelleen näkynyt. Raatarilan mukaan avaintekijäksi nousee asioiden priorisointi. 

– Korona-arjessa ei ole enää mitään uutta, mutta se jatkuva pieni epävarmuus huomisesta on luonnollisesti ohjannut tilanteeseen, jossa olennaisten asioiden löytäminen on ensiarvoisen tärkeää. Suunnitelmat voivat elää nopeastikin ja onkin täytynyt valita selkeät asiat, joita priorisoidaan. Vastaavasti on myös pitänyt uskaltaa valita asioita, joita ei priorisoida. Kesä on kuitenkin lyhyt ja kaikkeen ei olisi aikaa edes ilman koronaa. Olemme pyrkineet olemaan tehokkaita ajankäyttäjiä. 

– Koen, että olemme joukkueena pystyneet olemaan kiinni juuri meille olennaisissa asioissa ja mukautumaan loistavasti tarpeen vaatiessa – oli kyse sitten harjoitussuunnitelmiin tulleista muutoksista tai harjoitusotteluiden kokoonpanoista. Kaikki on saatu tehtyä mitä oli toiveissakin ja sen pohjalta on rauhallisen odottavaiset tunnelmat ennen sarja-avausta.

Mittari on heti käytännössä sitä absoluuttista kärkeä, sillä viime kauden hopearyhmä ja TPS:lle viime aikoina varsin haastava runkosarjavastustaja Oilers saapuu Turkuun. Raatarila kunnioittaa vastustajaa, mutta suuntaa energiat ennen kaikkea omaan joukkueeseensa. 

TPS ja Oilers tarjoilivat dramaattisen välieräsarjan viime kevään. Kuva Juhani Järvenpää

– Avausvastustajalla ei oikeastaan ole minulle väliä. On vastassa mikä joukkue tahansa niin meidän pitää löytää keinot voittaa. Meillä on hyvä joukkue kasassa ja mukaudumme kyllä tarvittaessa. Oilers sopii meille vastustajana siinä missä muutkin. 

– Pre seasonilla olemme uskaltautuneet heittäytyä rohkeasti ja työstää pelillisiä kehityskohteita. Tästä on pakko olla iloinen. Treenipeleissä on saatu paljon onnistumisia työstetyissä asioissa ja luonnollisesti valmennuksen odotukset ovatkin siinä, että jatkettaisiin samalla ilmeellä ja kehityskäyrällä. Isketään isompaa vaihdetta silmään ja painetaan jatkossakin yhtenä rintamana.

F-liigan avausottelu, TPS-Oilers su 19.9. klo 17.00, Kupittaan palloiluhalli

Liput Tiketistä