Lajin ja seuran synty

Lajin ja seuran synty

BASEBALLISTA SÄHLYYN

Salibandyn esiasteella eli sählyllä on, yllätys yllätys, kytkös baseballiin. Sählyn ja salibandyn pallo on samanlainen kuin baseballissa käytettävä muovinen harjoituspallo, jonka lapset voivat asettaa tolpan päähän ja harjoitella lyöntejä.

Ruotsalainen liikemies Ahlqvist löysi pallon Yhdysvalloista 1960-luvun alussa. Ahlqvist halusi kehittää pallon ympärille uuden mailapelin. Miehen yritys valmistikin 1960-luvun lopulla löysiä sählymailoja. Samaan pakettiin kuului myös baseballin harjoituspallo.
Ahlqvistin mailaesikuva oli jääpallomaila. Ahlqvist ei matkinut uuden lajin mailoja suunnitellessaan Yhdysvaltain floorhockey-peliä, josta kuitenkin salibandyyn ovat tulleet maalivahtien maskit. Floorhockey-peliin liikemies oli tutustunut aikoinaan Hollannissa.

PELI TULI RUOTSISTA SUOMEEN

Uusi peli, sähly, levisi opiskelijapiirien kautta Ruotsista Suomeen. Ahlqvistin mailat olivat Unihoc-mailoja, jotka osuivat myös Jukka Suomisen käteen. Hän toi mailoja Suomeen ja esitteli sählyä kouluille ja Helsingin yliopistolle.

Suominen on muuten sittemminkin ollut kehittämässä suomalaista urheilutoimintaa. Mies työskenteli takavuosina jalkapallon Veikkausliigan toimitusjohtajana. Ensimmäisenä kiehtovan uuden lajin otti ohjelmaan Helsingin yliopiston liikuntatoimiston päällikkö Raimo Sarkama. Sarkama loi ensimmäiset sählysarjat talvella 1973.

TURUN YLIOPISTOON VUONNA 1976

Edelleen Turun yliopiston liikuntasihteerinä työskentelevä Paavo Viinikainen otti sählyn yliopiston kilpailutoiminnaksi keväällä 1976. Silloin pelattiin 11 joukkueen niin sanottua sähläsarjaa.

Sählyä pelattiin pitkään Opiskelijoiden Liikuntaliiton järjestäminä yliopistojen välisinä turnauksina. Laji levisi pian koko valtakuntaan ja myös koulujen liikuntatuntien ohjelmaan.

SALIBANDY, EI SALIPALLO

Sähly elää harrastuslajina edelleen omaa elämäänsä, salibandysta on tullut sen kilpailumuoto. Salibandyn englanninkielisen vastineen floorball lanseerasi ruotsalainen Anders Czitrom. Floorball-nimi virallistettiin huhtikuussa 1986, kun Suomi, Ruotsi ja Sveitsi perustivat Kansainvälisen Salibandyliiton (IFF).

Suomen salibandy käännettiin lähes suoraan Ruotsin innebandysta. Suomen Salibandyliitto perustettiin 23.8.1985 ja termin salibandy oli lajin vahva vaikuttaja Pekka Mukkala keksinyt edellisenä yönä. Nimestä nousi aikoinaan kovakin kärhämä. Osa joukosta halusi puhua salipallosta, mutta tulevaisuuteen katsoneet tiesivät, että salipallo tulee nimenä vanhentumaan.

Ajatus oli oikea: salibandy ei ole enää vain palloilua salissa, pikemminkin halleissa. Bandy-osa nimessä kuvasti kannattajiensa mukaan kansainvälisyyttä.

IK ACADEMY AVASI PELIN TURUSSA

Pekka Mukkalan vanha tuttu, suomalaisen salibandyerotuomaritoiminnan moottorina ollut Jouni Kontio perusti ystävänsä Jari Koskisen kanssa Turun ensimmäisen salibandyseuran vuonna 1989.

IK Academy aloitti perustamisvuotensa syksyllä 2.divisioonassa ja melkoisin tuloksin! Tappiottoman kauden jälkeen joukkue nousi 1.divisioonaan. Samalla IK Academy valittiin SSBL:n vuoden salibandyjoukkueeksi.

ika.jpg

Parin 1.divisioonakauden jälkeen IK Academy irtaantui lopullisesti Åbo Akademista omaksi I.K.A. (Ikään Kuin Akateeminen) SBS -seurakseen toukokuussa 1991.

I.K.A. kärkkyi monta vuotta nousua liigaan ja lopulta kauden 1993-94 päätteeksi unelma toteutui. I.K.A. SBS oli ensimmäinen turkulainen salibandyseura maan ykköstasolla.

I.K.A:N TARU LOPPUI LYHYEEN

Historiankirjoihin kirjoitettiin kuitenkin vain yksi luku, sillä liigavauhti oli nuorista pojista ja ikääntyvistä konkareista koostuneelle joukkueelle liian hurja. Noutaja tuli liigakarsinnassa, jossa I.K.A:n pudottajana oli Kovjoki UFaaltonen_tomi.jpgSamalla päättyi Ikään Kuin Akateemisten taru. I.K.A. SBS luovutti 1.divisioonan paikkansa kesällä 1995 perustetulle TPS Salibandylle. Seuran perustamiskokous pidettiin 17.7.1995.

I.K.A:n liigajoukkueesta pisimpään uraansa uudessa TPS:ssa jatkoi Tomi Aaltonen (kuvassa oikealla). 115 ottelua I.K.A:n paidassa pelannut Aaltonen lopetti edustusjoukkueen pelaajauransa keväällä 2001. Hän ehti pelata myös TPS:n paidassa hurjan määrän otteluita. Tilille kertyi 123 peliä.

Tiesitkö, että……I.K.A. SBS oli Suomen ensimmäinen salibandyseura, joka käytti nimessään lyhennettä SBS. Jäljittelijöitä on ollut lukuisia.